Куртка М65 (Coat, man's, Field, M-65) – одна з найвідоміших військових курток, яка була створена в 1965 році для армії США.

Більшість наших співвітчизників познайомилися з курткою М65 під час перегляду бойовика «Рембо». Куртка небаченого досі крою на молодому Сталоне заворожувала і захоплювала. При чому захоплювала естетично, оскільки про її тактичні «заморочки» ми тоді навіть не здогадувалися.

Історія створення

Далекою попередницею М65 є куртка М43, що надійшла в армії США під час Другої світової війни. М43 успішно змінила куртки-«парсонси», які викликали численні нарікання з боку військових; і стала частиною бойової екіпіровки американського десанту до самого кінця війни.

 M65-Review-History-1  M65-Review-History-2  M65-Review-History-3

У 1950 році з'явилась нова модифікація М43 – польова куртка М50, а трохи пізніше – М51. Ці моделі були практично ідентичні М43: куртки доповнили гудзиками для теплої підкладки; замінили кнопками гудзики на накладних кишенях і додали застібку-блискавку спереду.

Легендарна М65 з'явилася вдосконалена модифікація М51 у 1965 році. Вона розроблялася спеціально для солдатів, що воювали у В'єтнамі.

M65-Review-History-4

Враховуючи особливості клімату і ландшафту цієї азіатської країни, конструктори внесли ряд змін в нову модель – в кишеню коміра був захований капюшон, сам комір геометрично був змінений і фіксувався velcro; М65 застібалася не тільки на блискавку, але і на кнопки. У такій модифікації куртка могла використовуватися як міжсезонний варіант і польова куртка для холодної погоди.

Конструктив

Конструктив куртки М65 не зазнавав особливих змін за всю історію свого існування і визнаний багатьма дизайнерами як «класичний і позачасовий».

  • Дві нагрудні і дві нижні кишені;
  • Внутрішня кишеня для документів;
  • Шнурова стяжка, вшита в пояс і фалди;
  • Фіксатори на гумках в комірі і рукавах;
  • Вітрозахисні клапани на рукавах;
  • Прихований капюшон в спеціальному клапані коміра;
  • Хлястик для фіксації коміра при сильному вітрі;
  • Застібка-блискавка;
  • Підкладка з стьобаного нейлону.

Спочатку М65 випускалася тільки в оливковому кольорі. З часом куртку відшивали в більш широкому діапазоні кольорів - чорний, синій, бежевий, камуфляж (лісовий, пустельний, «тигрові смуги»).

Розробники і виробники

Ескіз куртки М65 розроблений Army Natick Laboratories – дослідним центром солдатського спорядження армії США. Контракти на виробництво передавалися приватним компаніям-підрядникам, які займались регулярними поставками одягу для американської армії. Підрядники відшивали M-65 з матеріалів, наданих Міністерством оборони США і часто пропонували зміни до існуючих специфікацій.

Список підрядників практично не змінювався протягом усього часу виробництва курток М65, а його беззмінними лідерами були Alpha Industries, Propper International Inc, John Ownbey Company, Milford Mfg Co, So-Sew Styles.

М65 у наші часи

Куртка М65 наразі знята з озброєння американської армії, але продовжує використовуватися в інших діючих арміях світу.

На сьогоднішній день виробники орієнтуються в основному на комерційний масовий відшив М65 для цивільних, у тому числі для мисливців, рибалок, «вижівальників», любителів стрілецького спорту і т. д.

M65-Review-Today-3 M65-Review-Today-3    M65-Review-Today-2

Виробники спортивного одягу, в тому числі Nike і Adidas, успішно інтерпретують класичний дизайн М65, роблячи акцент на функціональність.

Здавалося б, продумана до дрібниць М65, не потребує химерних дизайнерських «доопрацювань», але імениті кутюр'є експериментують як з фактурами, так і з колірними варіаціями для моделей на основі М65. Існує навіть шкіряна варіація культової куртки М65 в леопардовому принті.

Товар додано до списку
Товар додано до порівняння

Працюючи з цим сайтом, ви даєте свою згоду на використання cookie-файлів сервісів Google. Це необхідно для нормального функціонування сайту, показу цільової реклами та аналізу трафіку. Статистика використання сайту відправляється в Google Детальніше