Куртка М65 (Coat, man's, Field, M-65) – одна з найвідоміших військових курток, яка була створена в 1965 році для армії США.

Більшість наших співвітчизників познайомилися з курткою М65 під час перегляду бойовика «Рембо». Куртка небаченого досі крою на молодому Сталоне заворожувала і захоплювала. При чому захоплювала естетично, оскільки про її тактичні «заморочки» ми тоді навіть не здогадувалися.

Історія створення

Далекою попередницею М65 є куртка М43, що надійшла в армії США під час Другої світової війни. М43 успішно змінила куртки-«парсонси», які викликали численні нарікання з боку військових; і стала частиною бойової екіпіровки американського десанту до самого кінця війни.

 M65-Review-History-1  M65-Review-History-2  M65-Review-History-3

У 1950 році з'явилась нова модифікація М43 – польова куртка М50, а трохи пізніше – М51. Ці моделі були практично ідентичні М43: куртки доповнили гудзиками для теплої підкладки; замінили кнопками гудзики на накладних кишенях і додали застібку-блискавку спереду.

Легендарна М65 з'явилася вдосконалена модифікація М51 у 1965 році. Вона розроблялася спеціально для солдатів, що воювали у В'єтнамі.

M65-Review-History-4

Враховуючи особливості клімату і ландшафту цієї азіатської країни, конструктори внесли ряд змін в нову модель – в кишеню коміра був захований капюшон, сам комір геометрично був змінений і фіксувався velcro; М65 застібалася не тільки на блискавку, але і на кнопки. У такій модифікації куртка могла використовуватися як міжсезонний варіант і польова куртка для холодної погоди.

Конструктив

Конструктив куртки М65 не зазнавав особливих змін за всю історію свого існування і визнаний багатьма дизайнерами як «класичний і позачасовий».

  • Дві нагрудні і дві нижні кишені;
  • Внутрішня кишеня для документів;
  • Шнурова стяжка, вшита в пояс і фалди;
  • Фіксатори на гумках в комірі і рукавах;
  • Вітрозахисні клапани на рукавах;
  • Прихований капюшон в спеціальному клапані коміра;
  • Хлястик для фіксації коміра при сильному вітрі;
  • Застібка-блискавка;
  • Підкладка з стьобаного нейлону.

Спочатку М65 випускалася тільки в оливковому кольорі. З часом куртку відшивали в більш широкому діапазоні кольорів - чорний, синій, бежевий, камуфляж (лісовий, пустельний, «тигрові смуги»).

Розробники і виробники

Ескіз куртки М65 розроблений Army Natick Laboratories – дослідним центром солдатського спорядження армії США. Контракти на виробництво передавалися приватним компаніям-підрядникам, які займались регулярними поставками одягу для американської армії. Підрядники відшивали M-65 з матеріалів, наданих Міністерством оборони США і часто пропонували зміни до існуючих специфікацій.

Список підрядників практично не змінювався протягом усього часу виробництва курток М65, а його беззмінними лідерами були Alpha Industries, Propper International Inc, John Ownbey Company, Milford Mfg Co, So-Sew Styles.

М65 у наші часи

Куртка М65 наразі знята з озброєння американської армії, але продовжує використовуватися в інших діючих арміях світу.

На сьогоднішній день виробники орієнтуються в основному на комерційний масовий відшив М65 для цивільних, у тому числі для мисливців, рибалок, «вижівальників», любителів стрілецького спорту і т. д.

M65-Review-Today-3 M65-Review-Today-3    M65-Review-Today-2

Виробники спортивного одягу, в тому числі Nike і Adidas, успішно інтерпретують класичний дизайн М65, роблячи акцент на функціональність.

Здавалося б, продумана до дрібниць М65, не потребує химерних дизайнерських «доопрацювань», але імениті кутюр'є експериментують як з фактурами, так і з колірними варіаціями для моделей на основі М65. Існує навіть шкіряна варіація культової куртки М65 в леопардовому принті.

Product added to wishlist
Product added to compare.

By working with this site, you фссузе to the use of Google's cookie services. This is necessary for the normal functioning of the site, targeted advertising and traffic analysis. Site usage statistics are sent to Google Read more